wo 03 oktober 2018

Interview met de oprichters van Oxville Cinema



Terug naar M-Talk
De Meervaart gaat films draaien, uiteenlopend van blockbusters tot arthouse cinema voor jong en oud. Oxville Cinema is opgericht door Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes. We vroegen ze om tekst en uitleg te geven.

1.Wie zijn jullie?

We zijn drie filmliefhebbers die al meerdere jaren actief zijn in de filmindustrie. Carlo voornamelijk als filmdistribiteur bij Amstelfilm en Aydin en Bas als zelfstandig filmproducent bij hun bedrijf Kaliber Film.

2. Hoe is het idee ontstaan voor Oxville Cinema?

Wij kwamen elkaar in 2016 in Cannes tegen op een filmfestival en hadden direct een klik; naast het feit dat wij uit Amsterdam Nieuw-West komen en van films houden, zijn wij ook opgegroeid in een stadsdeel zonder bioscoop of filmhuis terwijl daar wel al jaren de behoefte voor is. Carlo kwam met het idee om Theater de Meervaart te benaderen, waar wij Andreas ontmoetten die met hetzelfde idee rondliep. Daarna is alles heel snel gegaan.

3. Waarom de samenwerking met De Meervaart?

Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden en daarom waren wij op zoek naar een plek waar wij gebruik konden maken van de reeds aanwezige faciliteiten, netwerk en publieksbereik. Theater de Meervaart bleek daarin de perfect partner. Niet alleen had de Meervaart in het verleden al ervaring met het vertonen van films, onze visies sloten ook nog eens naadloos op elkaar aan.

Wij verwachten dat het theater en filmhuis elkaar gaan versterken. Locaties die onderdak bieden aan meerdere takken van programmering bestaan reeds in vele soorten en maten en zijn vaak zeer succesvol. Niet alleen is de ligging van de Meervaart ideaal voor de bewoners van Osdorp, het Openbaar vervoer biedt ook een goede verbinding vanuit de omringende buurten en stadsdelen. Verder is het bruisende Osdorpplein – en het zojuist gerenoveerde Westmarket – aantrekkelijk voor potentiele bezoekers.

4. Wat hopen jullie te realiseren met Oxville Cinema?

Met Oxville Cinema beogen wij een ontmoetingsplek te creëren waar alle bewoners van Nieuw-West terecht kunnen. Bij de samenstelling van de programmering willen wij een essentieel onderdeel niet uit het oog verliezen: de identiteit van Nieuw-West. Met Oxville Cinema willen we inspelen op de aanwezigheid van de verschillende culturen in Amsterdam Nieuw West. Zoals gezegd is er voor veel doelgroepen nog geen duidelijk filmaanbod aanwezig. Hierin kunnen wij echt van toegevoegde waarde zijn.

5. Waar willen jullie naartoe groeien?

Onze gezamenlijke droom is een filmhuis aan de Sloterplas zoals de MK2 filmhuizen aan de Bassin de la Villette in Parijs, waar een enorme diversiteit aan films wordt gedraaid. Van arthouse tot blockbusters, voor jong en oud. Een plek waar de buurt zich thuis voelt en waar meer gebeurt dan alleen een film kijken. Een plek waar men kan genieten van het prachtige uitzicht op de Sloterplas onder het genot van een hapje en een drankje, maar waar ook goede maatschappelijke gesprekken gevoerd kunnen worden aan de hand van onze filmprogrammering.

6. Hoe zou je je eigen filmsmaak definiëren?

Onze filmsmaak is heel breed. Wij zijn deels door onze achtergrond en deels door onze liefde voor films, opgegroeid en opgevoed met verschillende filmgenres.

7. Met welke film zou je Oxville vergelijken?

Oxville is een subtiele knipoog naar het moderne meesterwerk DOGVILLE van Lars von Trier. Niet dat we Amsterdam Nieuw-West willen vergelijken met een samenleving in verval! Maar de film toont wel aan wat er met een maatschappij gebeurt wanneer men niet meer op inhoudelijk niveau met elkaar in gesprek gaat en achterdocht en achterklap leidt tot verval van normen en waarden. Wij hopen met Oxville door middel van film een blik op de wereld te bieden die alle mensen van alle achtergronden met elkaar verbindt. Maar bovenal willen we gewoon ouderwets vermaak bieden hoor!

8. Wie staat er nog meer op het verlanglijstje van De Keuze van?

Persoonlijk kijken we erg uit naar de keuze van onze burgemeester Femke Halsema, maar het lijkt ons ook erg tof om oud-voetballers in de programmeursstoel plaats te laten nemen. Wist je bijvoorbeeld dat Brian Roy en Nigel de Jong op het Caland Lyceum in Osdorp naar de middelbare school gingen? En als we buiten Nederland mogen kijken, lijkt het ons erg tof om grootheden als Vincent Cassel (acteur van o.a. LA HAINE), Mathieu Kassovitz (regisseur LA HAINE) of Jacques Audiard (regisseur UN PROPHÈTHE) te benaderen. Maar met onze eigen Paul Verhoeven is ook niets mis, hoor!

9. Welke film mag men aankomende tijd niet missen?

We zijn erg blij dat we de vertoningsrechten hebben weten te bemachtigen van NOTHINGWOOD, waarmee Oxville Cinema op 4 oktober haar deuren opent. Buiten het feit dat deze film nooit eerder is vertoond in Nederland, is het niet alleen een ode aan het film maken, maar ook een ode aan het leven. Verder mag de documentaire voor jong en oud DE WILDE STAD niet ontbreken op de watchlist! Mede omdat we een speciale gastspreker hebben uitgenodigd die alles kan vertellen over het leven in de Sloterplas.

 

BEKIJK HIER ONS FILMAANBOD


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

do 30 juli 2020

Geniet van live concerten tijdens zonsondergang

Een unieke samenwerking tussen het Muziekgebouw en Meervaart


di 14 juli 2020

Meervaart Jong in de spotlights

'Vrouwen van Nieuw-West' te bewonderen bij tentoonstelling Amsterdam Museum


wo 24 juni 2020

Sweet like a Chocolate is een spetterend dansspektakel

Ons M-Talk redactielid Bouchra bracht een bezoek aan M-Talk Live


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief