zo 05 mei 2019

Pieter Tiddens, badend in de warmte van de Bonte Avonden

Theatermaker in hart en nieren

Terug naar M-Talk
Pieter Tiddens is theatermaker in hart en nieren. Hij speelt en regisseert. Pieter komt vaak over de vloer in de Meervaart.

Dit seizoen met de familievoorstelling ‘Rimpelsteeltje’ en als regisseur van de Bonte Avonden in december.

Over dat laatste project – dat hij al twee jaar voor de Meervaart doet – mochten we hem enkele vragen stellen.

Wat betekenen de Bonte Avonden voor jou?
“Het is een grote passie van mij om mensen in hun ideeën te stimuleren en verder te brengen, zoals bij de Bonte Avonden. Ik vind het ‘ontstaan’ van iets ontzettend mooi om me mee te bemoeien. Ik ben er ook het liefst op dat met adrenaline overladen moment er bij: nu moet het gebeuren! Het is heerlijk om te ervaren wat er gebeurt met de mensen die het uitvoeren en met de mensen die kijken.”

Hoe kies jij je projecten?
“We zijn met Eigen Werk – mijn clubje – erg met die vraag bezig. We proberen continu grip te krijgen op wat we doen. Chique gezegd gaan onze projecten over sociaalpsychologische thema’s. Anders gezegd: we willen vat krijgen op gevoelens. Gevoelens waar veel mensen mee te maken hebben, iets kenmerkends van ons en van nu.”

Zijn de Bonte Avonden ook zo’n project?
“Ja, want het heeft te maken met hoe we met elkaar omgaan. Je kan het zien als een reactie op de sfeer in de samenleving. Het verbindt mensen. Het leuke van de Bonte Avonden is dat de mix van culturen nauwelijks opvalt, omdat het zo divers is en goed lukt. De sfeer is gezellig, maar ook met inhoud. Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om een jonger iemand over een persoonlijk gevoel te horen vertellen, of een ouder iemand iets te zien doen wat ’ie doodeng vindt en dan achteraf te horen zeggen: ‘het was geweldig!’. Dat is Super. Ik heb bovendien altijd geleerd: sfeer is inhoud.”

Wat bedoel je daar precies mee, ‘sfeer is inhoud’?
“Dat als je er in slaagt om warmte te creëren in het gezelschap waar je mee speelt, de voorstelling in werkelijkheid gaat over die warmte. Als dat gebeurt, vind ik dat speciaal om mee te maken. Dat beperkt zich natuurlijk niet tot de Bonte Avonden, maar ik vind het wel bijzonder dat we het tot dusver alle Avonden hebben zien gebeuren.”

Is het voor jou persoonlijk nog spannend?
Ik sta zelf nooit op het podium zonder dat ik het spannend vind. Ook als regisseur voel ik nog altijd druk. Dat is ook de reden dat als ik thuis kom, ik nog niet meteen naar bed kan. Het doet iets geweldigs met je. Ik zit na een optreden thuis tot heel laat altijd na te glunderen en haal alle momenten terug. Er is volgens mij iets heel bijzonders aan, om levend te zijn met z’n allen in een ruimte. Om niet naar een kastje zitten kijken of te luisteren, maar samen te komen. Het gebeurt bovendien maar één keer. Dat is de essentie van theater.”

Ga je dit jaar nog iets anders aanpakken?
“De eerste keer hadden de Bonte Avonden iets musical-achtigs. De tweede editie was een blues-toestand. Dit keer wordt het thema Oud & Nieuw. We gaan spelen met dingen die in het verleden liggen en dingen die van nu zijn. Daarin maken we uitdagende combinaties, met bekende- en nieuwe gezichten, oudere en jonge mensen.

Mensen die interesse hebben om mee te doen kunnen een mailtje sturen naar bonteavond@eigenwerk.org.


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

di 15 december 2020

Diner en muziek bij optreden Nasrdin Dchar

In het kader van 50 jaar Marokkaanse migratie


ma 24 februari 2020

Goede reden voor een feestje

50 jaar Marokkaanse migratie


wo 12 februari 2020

Back to Oz (8+) blijkt "echt een aanrader"

Theaterreporters Lena en Tobias delen hun mening


ma 10 februari 2020

Het script staat of valt bij de inbreng van de spelers

Theaterdocent Birgit van der Jagt vertelt hoe een voorstelling tot stand komt


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief