di 29 oktober 2019

Vrouwen van Nieuw-West

Ook een groep ballerina's van Meervaart Jong is te zien tijdens de tentoonstelling

Vrouwen van Nieuw-West
Terug naar M-Talk
Op zaterdag 14 september was de opening van de tentoonstelling van Vrouwen in Nieuw-West. Ook een groep ballerina's van Meervaart Jong is te zien tijdens de tentoonstelling. De tentoonstelling aan de Sloterplas is te zien tot deze eindigt in maart 2020 met een grotere tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

Vrouwen van Nieuw-West

In deze tentoonstelling leert het publiek groepen vrouwen uit Amsterdam Nieuw-West kennen. Van bewoners die hier al veertig jaar wonen tot aan de jeugd, op zoek naar een plek in hun stadsdeel. Van koks tot boerinnen, van ballerina’s tot voetballers. Elke groep vertelt een eigen verhaal, samen vertellen ze het verhaal van de Vrouwen van Nieuw-West. De tentoonstelling bestaat uit fotoportretten met tekst en geluid gemaakt door de fotografen Willemieke Kars en Saskia Aukema en journalist Warda El-Kaddouri.

Meervaart Jong in Osdorp is geen klassieke balletschool en ontkracht de stereotypes van ballet als competitief en streng. “De essentie van ballet is het ontkennen van de zwaartekracht. Alles is hoog en licht”, vertelt balletlerares en coördinator dans Lynn Bartels. “Ik werk vanuit die essentie, maar vertrek vanuit het perspectief van het kind: vrij en creatief.” Samen met Lynn bedenken de meisjes zelf de verhalen die ze via hun dans willen brengen.

Dansen is communiceren met je lichaam. Hun optreden FLINK gaat over hoe kinderen zich groot en sterk moeten houden, terwijl ze soms onzeker of verdrietig zijn. Optreden vinden de meisjes spannend. Ze vormen een hechte groep en vertrouwen elkaar. Dat zie je ook terug in de dans: ze werken samen en vangen elkaar op.  Deze jonge generatie werkt hard en is van nature gedisciplineerd.

Een van de ballerina’s is Masa Mardini. Het 10-jarige meisje verhuisde vier jaar geleden naar Osdorp met haar ouders en broertje, nadat ze vluchtten voor de burgeroorlog in Syrië. Naast ballet, volgt ze zwemles en het liefst zou ze ook op voetbal willen. “Ik hou van bewegen,” zegt Masa, “dan voel ik me vrij.”

“Ik hou van bewegen,” zegt Masa, “dan voel ik me vrij.”

De samenstelling van de balletklassen is zo divers als het stadsdeel zelf. De kinderen zien die diversiteit als vanzelfsprekend. Lynn vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. “Als een meisje niet met blote armen of benen wil dansen, zorgen we voor een inclusieve kostuumkeuze. Als je elkaar tegemoet komt, krijg je echt iets moois.”

Bezoeken

De reis van deze tentoonstelling door de stad begint in september aan de Noordzijde van de Sloterplas en eindigt in maart 2020 met een grotere tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Momenteel is de tentoonstelling te zien op het Osdorpplein! De opening van de tentoonstelling op zaterdag 14 september a.s. om 17.00 uur is onderdeel van de feestelijke Open Dag van New Metropolis ,de dependance van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam Nieuw-West, tijdens 24 uur Nieuw-West. Voor meer informatie https://www.vrouwenvannieuwwest.nl/.


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

wo 24 juni 2020

Sweet like a Chocolate is een spetterend dansspektakel

Ons M-Talk redactielid Bouchra bracht een bezoek aan M-Talk Live


ma 08 juni 2020

Persbericht: nieuwe Meervaart in de Sloterplas

Het college heeft besloten om te starten met de voorbereidingen


wo 27 mei 2020

Lockdown: Maak kennis met Jeroen, de man achter de schermen

Hij doet normaal gesproken, gekleed in het zwart, zo onopvallend mogelijk zijn werk.


di 26 mei 2020

M-Talk Live #2: Tragedy of Slaughtervaart

Live vanuit je woonkamer


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief