Onze makers

Amsterdam Andalusisch Orkest

Amsterdam Andalusisch Orkest
Het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt verschillende muziekvormen van Granada tot en met Baghdad uit diverse tijdsperioden en stijlen. Van het rijke Arabo Andalus repertoire tot en met de mystieke Oosterse muziek en van de geraffineerde improvisatiemuziek uit de Arabische wereld tot en met de volkse muziek uit de Maghreb.

In 2011 trad het Amsterdams Andalusisch Orkest voor het eerst op in Amsterdam. Een groep jonge Amsterdamse muzikanten met aan hun zijde Arabo Andalus muzikanten uit Marokko. Dit betekende de start van een onvergetelijke reis met de internationale top langs theaters en concertzalen in Nederland, België, Frankrijk en Marokko.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt drie soorten Arabo Andalus repertoires. De tarab (klassiek) is het rijke repertoire uit Al Andalus. De chaabi andalusi richt zich op de muzikale crossovers en de volksmuziek met invloeden van het Arabo Andalus repertoire. Grote meesters als Abdesadaq Chekara (1933-1998) stond aan de basis van de chaabi andalusi. De sufi andalusi is de mystieke spirituele sound van de Arabo Andalus muziek. De muziek en vocale improvisatie die van meester op leerling in de zawiyas (heilige graftombes) wordt overdragen.

Ondertussen maakt het orkest meer dan muziek. Zo heeft het AAO een uitgebreid aanbod aan muziekeducatie en exposities en is het organisator van het Ud Festival.Daarnaast produceert het Amsterdams Andalusisch Orkest concerten/theatervoorstellingen met een specifiek thema of focus op een bepaald genre. De theatervoorstelling van het Amsterdams Andalusisch Orkest richten zich op de zeggingskracht van muziek en cultuur van Al Andalus. Door middel van een combinatie tussen verhalen, spel en natuurlijk muziek.

  • Speelt muziekvormen van Granada tot en met Bagdad uit diverse tijdsperioden en stijlen
  • Geeft concerten met gerenommeerde artiesten en eert helden als Oum Kalthoum, Abdelhalim Hafez en Mohamed Abdelwahab
  • Maakt theatervoorstellingen vanuit de zeggingskracht van muziek en de cultuur van Al Andalus
  • Heeft naast muziek een uitgebreid aanbod aan muziekeducatie en exposities
Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief