Data en kaarten

De Suriname Monologen

Muziektheater

Gezondheid en veiligheid staan bij uw bezoek voorop. Voor actuele informatie over coronamaatregelen rondom uw bezoek raden we aan om kort voorafgaand onze website te raadplegen.

Leer het veelzijdige Suriname beter kennen tijdens ‘De Suriname Monologen’: een topcast vertolkt de verhalen van kopstukken uit de rijke Surinaamse geschiedenis, ondersteund door livemuziek. Na groot succes in De Nieuwe Kerk, gaat ‘De Suriname Monologen’ op tournee.

Invloedrijke Surinamers uit de 20ste eeuw worden belicht, zoals Johan Ferrier, Sophie Redmond en Desi Bouterse, maar bijvoorbeeld ook de Amsterdamse Nola Hatterman, die zich met hart en ziel verbonden voelde met het land.

Per avond worden twee van die indrukwekkende en inzichtvolle monologen opgevoerd. Er zijn zes monologen in totaal. De volgende twee monologen zullen in de Meervaart te zien zijn: 

JOHAN FERRIER

Johan Ferrier is de laatste gouverneur en eerste president van Suriname.

Johan Ferrier (Felix Burleson) was gouverneur én president van Suriname. Geen enkele andere politicus ter wereld heeft beide ambten bekleed. Zijn credo was: ‘Mensen moeten zich ontwikkelen en de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen.’ In 1980 verliet hij zijn geboortegrond en ging in Nederland wonen. Hij zei: ‘Ik verblijf in Nederland’, nooit dat hij er woonde.

Ferrier heeft zichzelf altijd als balling gezien en hoopte ooit terug te keren. Het is er niet meer van gekomen. Hij had het hoogste ambt vervuld en woonde later relatief teruggetrokken in Oegstgeest. Hoe ga je om met het verlangen naar je geboorteland terwijl je ziet dat het onherroepelijk veranderd is? In wat voor perspectief zet je je leven dan?

Regie: John Leerdam
Spel: Felix Burleson
Tekst: Paulette Smit
Muziek: Harto Soemodihardjo (muzikale regie en gitaar), Walter Muringen (trompet)
Zang: Anna Makaloy

SOPHIE REDMOND

Sophie Redmond is de eerste vrouwelijke zwarte arts. ‘Dokteres’ en politica met een groot sociaal bewustzijn.

‘Datra mi wan aksi wan sani’ is een monoloog over de eerste zwarte, vrouwelijke dokter van Suriname Sophie Redmond (1907–1955). De koto dragende dokter gaf gratis consulten aan wie maar wilde in haar praktijk thuis, op straat en in haar radioshow. Ze maakte Surinamers bewuster over onder andere politiek, waar ze zo’n hekel aan had, maar ja, er verandert niks als niemand stemt. Daarom gaf ze gevraagd en ongevraagd advies aan iedereen, met als doel om alle Surinamers en vooral vrouwen te empoweren om trots te zijn op hun cultuur en hun land. Toch blijken al haar projecten niet genoeg. Om echte fundamentele verandering te brengen, zal ze mee moeten doen met de machthebbers en de politieke spelletjes. Ze besluit om zichzelf verkiesbaar te stellen, met alle gevolgen van dien.

Regie: John Leerdam
Spel: Dorothy Blokland
Tekst: Ayden Carlo
Muziek: Harto Soemodihardjo (muzikale regie en gitaar), Walter Muringen (trompet)
Zang: Anna Makaloy

Lees verder

 

Blauwe Zaal

Prijzen

1e rang 20.00

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.

Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief