Data en kaarten

Shooting Stars

Junior Company van Het Nationale Ballet

Maak kennis met de sterren van de toekomst

Dans

Gezondheid en veiligheid staan bij uw bezoek voorop. Voor actuele informatie over eventuele coronamaatregelen rondom uw bezoek raden we aan om kort voorafgaand onze website te raadplegen.

Elk jaar worden uit meer dan 700 aanmeldingen van over de hele wereld de meest getalenteerde jonge balletdansers geselecteerd voor de Junior Company van Het Nationale Ballet. Het ensemble danst regelmatig mee in de producties van het ‘grote’ gezelschap, maar boekt sinds de oprichting in 2013 ook ieder seizoen enorme successen met eigen tourneeprogramma’s. Dit seizoen is dat ‘Shooting Stars’, een programma dat zowel klassiekers als spannende, eigentijdse wereldpremières bevat. 

Dat het succes van de Junior Company van Het Nationale Ballet zó groot zou zijn, hadden zelfs de oprichters – Het Nationale Ballet en de Nationale Balletacademie – in 2013 niet kunnen denken. Inmiddels bestaat meer dan veertig procent van Het Nationale Ballet uit voormalige dansers van de Junior Company, onder wie op dit moment zelfs zeven tweede solisten en één eerste soliste. Wilt u dus kennismaken met de sterren van de toekomst, dan is ‘Shooting Stars’ hét aangewezen programma. 

Het Zwanenmeer en Ballet 101
Van voormalig artistiek directeur Rudi van Dantzig wordt in ‘Shooting Stars’ de klassieke ‘Pas de Six’ uit zijn alom geroemde versie van ‘Het Zwanenmeer’ gedanst. Een choreografie die vraagt om een loepzuivere uitvoering en een sterk charisma. 

Veeleisend is ook ‘Ballet 101’, een komische maar technisch zeer uitdagende jongenssolo van de Canadese choreograaf Eric Gauthier. In zijn choreografie gebruikt Gauthier de basisposities van het klassieke, academische ballet als uitgangspunt voor een humoristische ‘crash course’. In het eerste deel van zijn choreografie toont hij ze in de gebruikelijke volgorde. Daarna mixt hij ze met een flinke knipoog door elkaar, uitmondend in een verrassend einde.

Wereldpremières
Daarnaast bevat ‘Shooting Stars’ maar liefst drie wereldpremières van veelbelovende jonge choreografen. Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company, vindt het namelijk essentieel om behalve danstalenten ook choreografische talenten de kans te bieden om zich verder te ontwikkelen en te profileren. 

Het eerste nieuwe werk is van de Oekraïens-Nederlandse choreografe en danseres Milena Sidorova, die vorig jaar werd benoemd tot ‘Young Creative Associate’ van Het Nationale Ballet. Sidorova heeft inmiddels al meer dan 25 werken op haar naam staan en met haar via Zoom gecreëerde ‘Hold On’ – op het gelijknamige nummer van de Nederlandse band DI-RECT – scoorde ze tijdens de eerste coronalockdown een enorme hit.

Grenzen oprekken
Ook voormalig ‘Young Creative Associate’ Peter Leung creëert voor ‘Shooting Stars’ een nieuwe choreografie. De Britse Leung staat bekend om de wijze waarop hij de grenzen van het klassieke ballet ‘oprekt’ en zijn werk is behalve in het theater dan ook onder meer te zien op (internationale) festivals, in films en in popvideo’s van bijvoorbeeld Go Back to the Zoo en Armin van Buuren. 

Opvallend werk
De derde wereldpremière komt van de Spaanse Marta Reig Torres. Zij danste van 1988 tot 1998 bij Het Nationale Ballet en ontwikkelde zich daarna als freelance choreografe binnen het moderne danscircuit. Creaties van haar werden meermalen geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen als meest opvallende werken van het seizoen. 

Pas de Six uit Het Zwanenmeer
Choreografie: Rudi van Dantzig.
Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Ballet 101
Choreografie: Eric Gauthier.
Muziek: Jens-Peter Abele.

Nieuwe creaties van Milena Sidorova, 
Peter Leung en Marta Reig Torres

Lees verder

 

Rode Zaal

Prijzen

1e rang 27.50
2e rang 22.50
MTK 10% korting 24.75

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.

  “The young dancers were sleek, polished and focussed… alive, vibrant and persuasive”
DanceTabs
  “Het talent van de dansers van Junior Company geeft hoop”
NRC
  “Junior Company sprankelt en bruist”
Noordhollands Dagblad
  “Ballet 101 is inmiddels een ‘klassieker’ geworden in het repertoire van de Junior Company. Gauthiers choreografie is dan ook een ideale kennismaking met klassiek ballet, een solo voor een jongen over de balletposities, even geestig als technisch uitdagend”
Theaterkrant
  “Ik ben heel trots op wat de Junior Company in deze relatief korte tijd heeft bereikt en opgeleverd. Al die jonge talenten geven ook een enorme boost aan het gezelschap als geheel”
Artistiek directeur van Het Nationale Ballet, Ted Brandsen
Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief