Data en kaarten

Silbersee

Stille Nacht am Silbersee

Muziektheater
  • do 09 dec 20:30 uur Première
    wordt verplaatst
  • zo 12 dec 14:30 uur Première
    Bestel kaarten

Dit is een verplaatste voorstelling die in eerste instantie op 09 december om 20:30 zou plaatsvinden. De bezoekers die kaarten voor deze voorstelling hebben, zijn hierover geïnformeerd. In overleg met het gezelschap is besloten de voorstelling te verplaatsen naar zondag 12 december om 14:30.

Na de succesvolle edities met Arthur Japin (2017), Anna Enquist (2018) en Glenn Helberg (2019) nodigt Silbersee dit jaar topactrice Ariane Schluter uit als wintergast voor een avond waarin zang, muziek en tekst samenkomen in een meditatief concert over hoop en wanhoop, twijfel en troost.

Rimbauds beroemde gedicht Het dronken schip, de enige overgeleverde preek van schilder Vincent Van Gogh, Hokusai’s beroemde beeld De Grote Golf en andere iconische zee-taferelen vormen de inspiratiebronnen voor een winters oratorium waarin verteller Ariane Schluter samen met het publiek vat probeert te krijgen op de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Soms zalvend, dan weer schurend. Maar steeds doordrenkt van hoop en ambities voor de toekomst.

In Stille Nacht am Silbersee is de zeereis een metafoor voor het leven en de oceaan een oppermachtig en stuwend hoofdpersonage, dat het lot van de boot waarop wij dobberen in haar handen heeft. En de liederen bezingen de heimwee naar de vaste wal en de troost die we kunnen vinden in het feit dat het schip zelf nu ons thuis is. Silbersee daagde voor deze editie pianist en componist Martin Fondse uit om een nieuw materiaal te componeren, geïnspireerd op werken van Arvo Pärt. Het libretto is van schrijvers Joachim Robbrecht & Artun Alaska Arasli.

ACHTERGROND VOORSTELLING
Al bijna twee jaar beheerst de pandemie ons leven. Onze vijand is onzichtbaar en ongrijpbaar. Hij blijft abstract totdat hij jou of je naasten direct raakt. Hij beheerst het nieuws, maar zorgt er ook voor dat mensen zich afwenden, omdat de berichten te hard binnenkomen, of omdat het eenvoudiger is om nieuws te negeren of te ontkennen. Het maakt ons stuurloos, de haven is uit het zicht en het enige dat we kunnen doen is de doorgaande stroom volgen. Ook al weten we niet waar deze stroom ons brengt, we varen samen, samen de toekomst in. 
 
Tegen deze achtergrond vroeg Silbersee schrijver Joachim Robbrecht het libretto te schrijven voor een oratorium. In  Stille Nacht is de zeereis een metafoor voor het leven en de oceaan een oppermachtig en stuwend hoofdpersonage, dat het lot van de boot waarop wij dobberen in handen heeft. De liederen bezingen de heimwee naar de vaste wal en de troost die we kunnen vinden in het feit dat het schip zelf nu ons thuis is. 

Rimbauds beroemde gedicht Het dronken schip, de enige overgeleverde preek van schilder Vincent Van Gogh, Hokusai’s vermaarde beeld De Grote Golf en andere iconische zee-taferelen vormen de inspiratiebronnen voor een winters oratorium waarin verteller Ariane Schluter samen met het publiek vat probeert te krijgen op de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Soms zalvend, dan weer schurend. Maar steeds doordrenkt van hoop en ambities voor de toekomst. 

Jazzpianist en -componist Martin Fondse componeerde op basis van het libretto een nieuw werk , geïnspireerd op composities van Arvo Pärt en door de muzikale werelden die de andere performers meebrengen. De keuze voor deze performers is ook niet toevallig. Het onderschrijft de niet aflatende honger van Silbersee naar muzikaal experiment en een nieuwsgierigheid naar de synergie die kan ontstaan uit verscheidenheid. Silbersee daagde Fondse uit om een deinend en golvend geheel te componeren dat verrast, raakt en -net als in de jazzmuziek- geen avond hetzelfde zal klinken.


OVER SILBERSEE
Silbersee maakt onorthodoxe opera en muziektheater voor een breed publiek. Artistiek leider en oprichter Romain Bischoff creëert ontmoetingen tussen kunstenaars, makers en performers met zeer uiteenlopende achtergronden, van klassiek hedendaags en operette, tot circus en urban. Muziek is de discipline die de diverse elementen samenbrengt en de dramaturgie van het geheel bepaalt. Daarbij staat de menselijke stem altijd centraal: zij is onze sleutel tot het hart van de toeschouwer.


CREDITS
concept en muzikale leiding: Romain Bischoff | libretto: Joachim Robbrecht i.s.m. Artun Alaska Arasli |compositie: Martin Fondse | wintergast: Ariane Schluter |performers: Raphaela Danksagmüller, Martin Fondse, Jawa Manla, Ariane Schluter | lichtontwerp: Jeroen Smith |lichttechniek: Arne Haijtink | geluidstechniek: Wouter Snoei | producent: Jimmy-Pierre de Graaf | pr & marketing: Imke Muriël van Herk | met dank aan: Dagmar Bokma & Mara Liza de Bakker | beeld: DEEPOL/plainpicture

Mede mogelijk gemaakt door Lira Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds Podiumkunsten

Lees verder

 

Blauwe Zaal

Prijzen

1e rang 20.00
2e rang 15.00
MTK 10% korting 18.00
Stadspasactie groene stip* 2.50

* Stuur een mail naar kaartverkoop@meervaart.nl (voorstelling, datum, aantal kaarten en stadspasnummer: beginnend met 6064).

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief