Data en kaarten

Eros

Schweigman&

Celebrate the body

Dans
  • do 14 jul 20:30 uur
    Uitverkocht
  • vr 15 jul 20:30 uur
    Uitverkocht
  • za 16 jul 20:30 uur
    Uitverkocht

Voor deze voorstelling geldt de Stadspasactie. Heb je een Stadspas met groene stip, dan betaal je slechts €2,50 per kaart. Reserveren kan alleen via kaartverkoop@meervaart.nl onder vermelding van het stadspasnummer. Niet geldig in combinatie met andere acties.

Let op: deze voorstelling bevat stroboscopische effecten.

Celebrate the body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan vijf vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt het vrouw-zijn in al zijn facetten gevierd.

Theatermaker Boukje Schweigman ontregelt de zintuigen en laat mensen anders kijken naar de wereld dan ze gewend zijn. In haar ervaringstheater brengt ze de meest alledaagse verschijnselen terug tot hun essentie. De titels van haar werk zeggen het al: Grond, Hoek, Spiegel, Val. Van concrete noties maakt ze tastbare ervaringen die van alle kanten worden bekeken, omgekeerd, uitgeplozen. Zo worden ze losgezongen van elke vanzelfsprekendheid en verwerkt tot zinsbegoochelende totaalervaringen.

Ging het in haar laatste voorstelling Spectrum over kleur, in Eros staat niets minder dan de vrouwelijke sensualiteit centraal. Eros is natuurlijk de god van de liefde en de passie.  Schweigman constateert dat vrouwen vaak met te weinig liefde kijken naar hun lichaam en zeker naar alles wat te maken heeft met sensualiteit en seksualiteit. Met haar vijf vrouwelijke dansers ging ze op zoek naar de vrouwelijke sensualiteit. Over het werkproces vertelt ze: ‘Het leek wel of we de doos van Pandora openden. Veel vrouwen hebben als het ware een deksel op hun onderbuik en niet voor niks. Eeuwenlange onderdrukking en misbruik hebben hun sporen achtergelaten.’ Die donkere kanten, de schaamte en het schuldgevoel, hebben ze in de veiligheid van het repetitielokaal opgezocht en achter zich gelaten. Ze wilden over de drempel heen stappen, de vreugde, de erotiek van het lichaam en de onschuldige, vrolijke en speelse levenslust herontdekken. 

Eros is een coproductie van Schweigman& en DOX. Dat de Utrechtse gezelschappen de handen ineenslaan, leidt tot nieuwe dimensies in beider werk: het fysiek-zintuiglijke, rituele werk van Schweigman& vermengd met de focus op jeugdcultuur en urban dans(theater) van DOX. 

In Eros is het klaar met alle taboes en clichés: het dak gaat eraf! Ondersteund door drums en percussie van Frank Rosaly en Katherina Bornefeld (The EX) is het een aanstekelijke, levenslustige voorstelling geworden. De schaamte voorbij. Of in Schweigmans eigen woorden: ‘Een zinderende totaalervaring voorbij het alledaagse.’

Lees verder

 

Blauwe Zaal

90 min

Prijzen

Prijs 15.00
MTK 10% korting 13.50

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.

  “Een indringende, ontwapenende en inspirerende ervaring”
De Correspondent
  “Prachtige ode aan het sensuele vrouwenlichaam”
Trouw
  “Schweigman behoort tot meest originele theatermakers in het land”
NRC
  “Intens en vol energie”
Telegraaf
  “Een pot overdonderende extase”
Cultureel Persbureau
  “Vrouwelijk en sensueel”
Volkskrant
Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief