Data en kaarten

STEFFA

Manuel Liñán

Dans

Manuel Liñán drukt Steffa Wine’s worsteling met haar verleden, roem en eerzucht uit in dans, en spiegelt deze aan zijn eigen zoektocht als mannelijke danser in de conservatieve flamencowereld. 

In ‘STEFFA’ kruipt flamenco-ster Manuel Liñán in de huid van de Nederlandse danseres en balletpedagoge Steffa Wine. Laatstgenoemde maakte furore als flamencodanseres en trad tot in 1944 op in de Nederlandse schouwburgen met haar ‘Spaansche Dansavonden’, ook voor de Duitse bezetter. Dat werd haar na de Tweede Wereldoorlog niet door iedereen in dank afgenomen. ‘STEFFA’ is een re-enactment van die controversiële voorstellingen.

Manuel Liñán drukt Steffa Wine’s worsteling met haar verleden, roem en eerzucht uit in dans, en spiegelt deze aan zijn eigen zoektocht als mannelijke danser in de conservatieve flamencowereld. 

‘STEFFA’ is een caleidoscopische voorstelling in een decor van bijzonder archiefmateriaal, met een originele soundscape van Salvador Breed en live flamencozang en -gitaar van María Marín en Francisco Vinuesa.

Manuel Liñán 
Manuel Liñán (1980) groeide op een conservatief Granada (Zuid Spanje), maar maakt de afgelopen jaren internationaal furore als innemende flamencodanser en choreograaf van prikkelende, gender-overstijgende shows.

Historisch
De choreografie en enscenering van ‘STEFFA’ zijn in handen van Susanne Marx, die eerder al eens een documentaire over Steffa Wine maakte. Daarbij maakt ze gebruik van historische bronnen, waaronder originele videofragmenten, maar ook persoonlijke herinneringen als leerlinge.

Randprogramma
Rondom dit optreden is een contextprogramma in de maak. Meer informatie daarover volgt.

'STEFFA' is een coproductie van stichting VET, Flamenco Biënnale Nederland en ITA.

Lees verder

 

Blauwe Zaal

Prijzen

1e rang 17.50
2e rang 15.00
MTK 10% korting 15.75

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.

  “… opmerkelijk fenomeen Manuél Liñán… krachtige toneelpersoonlijkheid… die de traditionele rolpatronen van de flamenco op de hak neemt… Liñáns rolwisseling is bovendien niet campy, maar speels en hooguit licht ironisch.”
NRC over Manuél Liñán
  “Flamenco is een oude, sterke en trotse traditie. Je kunt er dus donder op zeggen dat er een kunstenaar te vinden is die daaraan gaat morrelen. Manuel Liñan is zo iemand, hij stelt genderkwesties aan de orde.”
Theaterkrant over Manuél Liñán
Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief