In ‘Songs for no one’ – gebaseerd op telefoongesprekken – horen we de stemmen van een jongen en meisje, sprekend in de oeroude Perzische taal.
Nastaran Razawi Khorasani speelt een beeldende performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs over het leven van twee kinderen onder de Islamitische dictatuur van Iran. In ‘Songs for no one’ toont ze wat doorgaans voor ons onzichtbaar blijft, in een verborgen samenleving. Nastaran kreeg er de BNG Bank Theaterprijs voor uitgereikt tijdens het Nederlands Theaterfestival 2021, als veelbelovende theatermaker.
In ‘Songs for no one’ – gebaseerd op telefoongesprekken – horen we de stemmen van een jongen en meisje, sprekend in de oeroude Perzische taal.
Nastaran: “Ik voel meer dan ooit de verantwoordelijkheid om me uit te spreken voor zij die dat niet kunnen. Als vluchteling heb ik mijn kindertijd in Iran achtergelaten. In Nederland leef ik in vrijheid, maar identificeer me sterk met de jongste generatie kinderen in Iran nu. Ik wil hun stemmen, die anders niet gehoord worden, laten klinken.”
Wat betekent het om in een dictatuur te moeten leven? Met welke gedachten en hoop houdt de jonge generatie zich staande? ‘Songs for no one’ gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, onvrijheid in het dagelijkse leven en over vrijheid als toekomstdroom.
Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.
“Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet. ”
“Haar interviewtechniek is voorbeeldig: ze legt de kinderen niets in de mond, houdt de vragen alledaags en concreet en vraagt goed door. ”
“Het is een topprestatie van Nastaran Razawi Khorasani dat ze zo’n lieflijke voorstelling heeft weten te maken met een bikkelharde inhoud. ”
“Razawi Khorasani etaleert in Songs for no one haar kwaliteiten als maker, performer en ook interviewer. ”