Data en kaarten

Blasphemy Rhapsody

ICK Dans Amsterdam

De beweeglijkheid van zekerheden

Dans

De beweeglijkheid van zekerheden.

Like a virus needs a body  
As soft tissue feeds on blood  
Someday I'll find you, the urge is here 

Bjork - Like a virus

We spreiden onze vleugels. De popsong Around the world van Daftpunk klinkt uit de boxen. De eerste prille windvlaag zet ons in beweging. We worden omhooggevoerd, maar onze voeten blijven stevig verankerd in de grond. Blasphemy Rhapsody ontpopt zich tot een gedanst ritueel, waarin zekerheden worden geofferd. Een oproep om de beweeglijkheid van het leven te omarmen.

Wat te doen om vergankelijkheid te beteugelen: het goddelijke aanraken of het aardse verslinden, afstand houden of elkaar juist doodknuffelen? De manier waarop we dansen kan nooit helemaal los worden gezien van de manier waarop we samenleven. De Zuid-Italiaanse dans Pizzica, oorspronkelijk een wilde dans om het dodelijke gif van een spinnenbeet uit het lichaam te verdrijven, werd in tijden van armoede dé remedie tegen depressies. De swingende Charleston ontstond tijdens het interbellum als reactie op de strikte vooroorlogse etiketten en markeerde de bevrijding van de constante doodsangst die de Eerste Wereldoorlog veroorzaakt had.

In Blasphemy Rhapsody volgen we het spoor van een ongekend virus. De voorstelling ontstond in uitzonderlijke omstandigheden, met gepaste afstand en vanuit een prangende noodzaak tot voortgang. Dans en samenleving grijpen stevig in elkaar: We are the people.  

Emio Greco | Pieter C. Scholten 
Emio Greco en Pieter C. Scholten werken sinds 1995 samen in hun gemeenschappelijke zoektocht naar nieuwe dansvormen. In 1996 presenteerden ze hun eerste gezamenlijke werk: de solo Bianco, dat het eerste deel werd van de trilogie Fra Cervello e Movimento (Tussen brein en beweging). Naast de internationaal succesvolle dansproducties die Greco en Scholten maakten, verlegden zij met hun dansgezelschap hun grenzen naar opera, muziek en film. Ze wonnen verschillende internationale dansprijzen, waaronder waaronder de Gouden Zwaan als waardering voor hun grote bijdrage aan de Nederlandse dans. In 2009 lieten Greco en Scholten al hun activiteiten opgaan in het internationaal dansplatform ICK. Van 2015 tot 2018 werkten Greco en Scholten daarnaast als codirecteuren van het Ballet National de Marseille, aan een intensief Europees partnerschap tussen de twee danshuizen.

Lees verder

 

Rode Zaal

Prijzen

1e rang 25.00
2e rang 20.00
MTK 10% korting 22.50

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.

  “Blasphemy Rhapsody ademt zowel energieke opluchting als opgejaagde nervositeit, met meditatieve momentjes wanneer iemand op zijn kop stil staat en een ijle stem neuriet.”
Annette Embrechts, Theaterkrant
  “Veranderlijkheid en onzekerheden zijn dé thema’s van Blasphemy Rhapsody. Een voorstelling die aansluit bij de actualiteit en herkenbaarheid oproept. De première kreeg in ieder geval een hard applaus en een staande ovatie van het publiek. ”
Roos Stuurman, Dansmagazine


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief