Data en kaarten

Doula's van de Stad

Adelheid Roosen / Female Economy

Theater

Onder de noemer Over de vloer (in Nieuw-West) geeft Meervaart podium aan lokaal gebonden programma’s. Het aanbod is een mix van exposities, lezingen, filmvertoningen, performances en uitvoeringen.*

De in lockdown gemaakte film 'Doula's van de Stad' volgt Adelheid Roosen's bewondering voor vrouwen die in de haarvaten van hun wijken en stad dagelijks klaar staan voor een ander. Met alerte zintuigen bevechten de doula’s - zij die jou gidst - armoede, eenzaamheid, huiselijk geweld, criminaliteit en meer. Zij zien het onrecht, proeven het verdriet en horen in de stiltes het geweld.

De in 2020 in ITA geplande theatervoorstelling met tachtig vrouwen kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Adelheid bracht zeven van deze vrouwen alsnog samen om het gestarte repetitieproces via intieme Zoomsessies voort te zetten. En door gespreksleider Jale Simsek kon ze zelf ook in gelijkwaardigheid deelnemen aan het gesprek.

In deze openhartige en indringende film ontvouwen de acht vrouwen zich naar elkaar en brengen zo de bron van waaruit zij geven en werken aan het licht. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden ontdekken zij dat ze meer gemeen hebben dan ze verwacht hadden.

"Wat een kado is deze film! Het was alsof ik er ook bij was, ik mocht op jullie huid. Mijn hart is weer geopend voor wat écht is.” - Judith, bezoeker

De doula’s gaan met hun film de wijken in en openen het gesprek over hun werk: hoe uit beschadiging heling voortkomt en hoe herkenning in elkaar eenieder krachtiger maakt.  Kijk samen de film en laat je inspireren door een open gesprek met de vrouwen die er in voorkomen.

Programma

- Korte introductie van de documentaire (circa 5 min.)
- Filmvertoning 'Doula’s van de Stad' (1 uur 17 min.)
- Nagesprek met enkele doula's uit de film (circa 45 min.)

Ontmoet de Doula's

Darifa + Nora | versterken de zelfwaarde van vrouwen als oermoeders van de wijk.

Diana | maakt moeders van jongeren die in de criminaliteit belanden tot centrum van de oplossing.

Dinah | strijdt aanhoudend voor diverse rechten voor de BPOC trans-community.

Hameeda | begeleidt volwassenen slachtoffers in hun heling na kindermishandeling.

Meikina | ondersteunt eenzame wijkbewoners waar ze kan, elke dag opnieuw.

Zainab | traint vrouwen om uit te groeien tot autonome krachten die staan voor wie ze zijn.

Adelheid | vecht onverschrokken en teder voor het vrijmoedige gesprek.

* Onder de noemer Over de vloer (in Nieuw-West) geeft Meervaart podium aan lokaal gebonden programma’s. Het aanbod is een mix van exposities, lezingen, filmvertoningen, performances en uitvoeringen. De makers lopen uiteen van buurtbewoners, autodidacten en professionals die met elkaar verbonden zijn in hun liefde voor kunst, cultuur en Nieuw-West. Zo vieren we het stadsdeel, reflecteren we op haar heden, verleden & toekomst en zetten we haar bewoners op de voorgrond. Over de vloer geeft met energie, verwondering en betrokkenheid uiting aan het besef: Nieuw-West heeft ons gemaakt. Wij maken Nieuw-West.

Lees verder

 

Blauwe Zaal

Prijzen

Prijs 7.50

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.

  “In rake taal en moedige stiltes richten de doula'sĀ een waardevol monument op voor kracht en kwetsbaarheid”
NRC
Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief