Data en kaarten

De Gliphoeve

Orkater en Bijlmer Parktheater

Theater
Een familiegeschiedenis over actuele thema’s als woningnood, integratie en de kracht van saamhorigheid.

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. “Wie gaat weg en wie blijft hier” is een grote hit op de radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan, vader Stanley blijft voorlopig in Suriname. Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Maar niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen.

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door Surinaamse activisten. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Men vindt er ook warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

De Gliphoeve is na Woiski vs. Woiski het tweede deel van de muzikale trilogie van Orkater en het Bijlmerparktheater over de komst van Surinamers in Nederland. Een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.

Nederlands Theaterfestival

De Gliphoeve werd in 2021 officieel geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. Uit het juryrapport: ”Mede door de grote rol van de verrassende muziek, die de toeschouwer op aanstekelijke wijze meeneemt in het verhaal, vinden de spelers een fijne balans tussen verdriet en humor. Op die manier vliegen ze thema’s aan die in het dagelijks moeilijk te bespreken zijn. Boven alles is De Gliphoeve een gulle viering van saamhorigheid.”

Museum De Gliphoeve

In deze online omgeving geven we bewoners een stem en tonen het echte verhaal: over de ontvangst in Nederland, de kraakacties en het verzet, maar ook de warme herinneringen aan het dagelijks leven tussen de betonnen muren. Het museum is een productie van Bijlmer Parktheater en Orkater en kwam tot stand in samenwerking met The Black Archives – Bijlmer en het Bijlmer Museum.

Lees verder

 

Rode Zaal

* Stadspas

Voor deze voorstelling geldt de Stadspasactie. Heeft u een Stadspas met groene stip, dan betaalt u slechts €2,50 per kaart (max. 2 kaarten per pas).

Reserveren kan alleen via kaartverkoop@meervaart.nl o.v.v. het pasnummer. Niet geldig in combinatie met andere acties.

Prijzen

1e rang 22.00
2e rang 18.00
3e rang 14.50
MTK 10% korting 19.80
Stadspasactie* 2.50

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.

  “Een meeslepende en ontroerende familiekroniek die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode uit de recente Nederlandse geschiedenis.”
NRC
  “De Gliphoeve is een toegankelijk verteld stukje Nederlandse migratiegeschiedenis, met een kloppend hart.”
de Volkskrant
  “Gliphoeve is een warme voorstelling die vooral opvalt door de liefdevolle karakterschets van deze nieuwkomers in de Bijlmer.”
Scenes
  “Gelukkig blaast de bruisende livemuziek veel leven in de tragikomische vertelling en weten de acteurs de sfeer van toen knap te vangen.”
Theaterkrant
  “De Gliphoeve ademt in alles Suriname. Een bord moksi alesi met een ijskoude dyogo en het feest was helemaal compleet geweest. ”
Star Nieuws


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief