Data en kaarten

House of Strength

Roshanak Morrowatian

Dans

“..we often forget that tradition, too, is always being made and remade. Tradition is fluid, it is always being constituted. Tradition is about change.”
- Madan Sarup, 'Identity, culture and the postmodern world'

‘House of strength’ is een spirituele, fysieke en muzikale performance waarin de veelzijdigheid van de mens wordt gevierd. Het wordt uitgevoerd door vijf vrouwelijke, zich als vrouw identificerende en queer dansers. Vijf zeer verschillende performers wat betreft leeftijd en achtergrond, elk bewegend vanuit een eigen spirituele kracht. In harmonie moedigen ze elkaar aan in wie zij zijn en vieren tegelijkertijd de kracht van het collectief.

Een ritueel onderhevig aan verandering
Met de performance wordt een oeroud, oorspronkelijk Perzisch ritueel geherdefinieerd. Varzesh-e bastani (‘oude/traditionele sport’) of Varzesh-e Pahlevani (‘heldensport’) wordt traditioneel uitgevoerd in de Zurkhaneh, wat letterlijk ‘Huis van kracht’ betekent.

Het is een ritueel dat alleen door mannen en jongens zichtbaar en openbaar wordt uitgevoerd. Het vormt daarmee een mannenbolwerk. Vrouwen voeren het ook soms uit, maar dan alleen onder elkaar en binnenshuis. In haar zoektocht naar vergeten tradities en rituelen stootte de in Iran geboren choreografe Roshanak Morrowatian vaak tegen deze disbalans tussen man en vrouw en het compleet wegschrijven van andere genders.

In tegenstelling tot de traditionele Zurkhaneh, waarin de cis-mannen (geboren als man en identificerend als man) centraal staan, nemen de vrouwen en queer performers het in ‘House of strength’ over. Ze transformeren een gymnastische eenzijdige traditie tot een opzwepende fysieke expressie van inclusieve hedendaagse dans.
 

Lees verder

 

Blauwe Zaal

Prijzen

1e rang 20.00
2e rang 15.00
MTK 10% korting 18.00

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.

Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief