maandag 23 april
literair

Meet Up Andere Tijden

Blauwe zaal duur: nog niet bekend ​Theater de Meervaart ​ Meer en Vaart 300, Amsterdam, NL
Gratis toegang. Reserveer via bovenstaande rode knop om zeker te zijn van een plekje.

Meet Up Andere Tijden | De Marokkaanse opstand i.s.m. VPRO, NTR en Eigenwijks

Hoe staat het ervoor in Amsterdam Nieuw-West exact 2O jaar na de rellen die een negatief stempel drukte op het August Allebéplein en het hele stadsdeel? De rellen waren ook het startpunt van een nieuwe aanpak van problemen, buurtvaders, zelforganisatie, idealisme en doorzettingsvermogen. Hoe kijk jij er op terug, waar staan we nu en wat verwacht je van de toekomst?

Op zaterdag 14 april 21.20 uur NPO2 gaat de aflevering van Andere Tijden* over De Marokkaanse opstand. Iedereen zag het aankomen maar niemand kon het voorkomen: de rellen in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld, nu precies twintig jaar geleden. In Andere Tijden kijken buurtbewoners terug op de problemen in hun wijk, die al snel het imago kreeg van een ‘Marokkaanse probleemwijk’. Een stempel is snel gezet maar raak je dat ook ooit kwijt?

Naar aanleiding van deze aflevering organiseren we een Meet Up. Praat door waar de uitzending stopt, geef tegenkleur aan het perspectief van makers en discussieer over de toekomst. De avond kent een gevarieerd programma met sprekers, fragmenten uit de documentaire en een gesprek met het publiek. Met socioloog Jan Dirk de Jong, oud-commissaris Joop van Riesen, Fatima Elatik, Abderrahim Arrihani, Mourad El Otmani, oud-stadsdeelvoorzitter en directeur Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Norbert Krijnen e.a.

Gespreksleider: Dick Glastra van Loon ( directeur Eigenwijks)

Lees volledige beschrijving Verberg volledige beschrijving

Ga in gesprek met Jan Dirk de Jong (socioloog, deed promotieonderzoek naar ‘opvallend delinquent groepsgedrag onder (hoofdzakelijk) ‘Marokkaanse’ straatjongens in Amsterdam Nieuw-West en liep daarvoor zes jaar mee met straatjongeren in Overtoomse Veld) en Fatima Elatik (in de jaren ’90 werkzaam bij de Stedelijke Marokkaanse Raad op het gebied van onderwijs en vanuit die hoedanigheid sterk betrokken bij de jeugd in Amsterdam West).

 Andere Tijden is het geschiedenisprogramma van de NTR en de VPRO. In een half uur behandelt het programma onderwerpen uit de recente geschiedenis. Voor deze onderwerpen zoekt Andere Tijden naar een relatie met de actualiteit, naar het opmerkelijke, onbekende verhaal, naar nieuwe feiten en naar nooit eerder in Nederland vertoonde beelden.

De Meet Up is een samenwerking van Andere Tijden, bewonersorganisatie Eigenwijks en Theater de Meervaart.

deze voorstelling heeft reeds plaatsgevonden

Prijzen:

Gratis
 

Terug naar vorige pagina


 
x

Meld u aan voor de
Meervaart nieuwsbrief!

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze voorstellingen, nieuwtjes en aanbiedingen.