vrijdag 05 oktober
theater

Baghdad Tales & Concert Farida Mohammed Ali en Latif Obaidi | première

Blauwe zaal duur: 120 minuten (exclusief 20 minuten pauze ​Theater de Meervaart ​ Meer en Vaart 300, Amsterdam, NL
UD FESTIVAL

Baghdad Tales & Concert Farida Mohammed Ali en Latif Obaidi | Ud Festival | première

We trappen het Ud Festival af met een tweedelig avondprogramma over Bagdad: een stad waar de ud een lange traditie kent, maar ook een stad met een turbulente geschiedenis.

Het eerste deel bestaat bestaat uit de documentaire theatervoorstelling ‘Bagdad’. “Een voorstelling die je ontroert, vermaakt en opvoedt… die je blik op de wereld bevraagt en beproeft”, vatte Het Parool samen. “Dit verdient een wereldpodium”.

Het tweede deel is een ud concert en vormt een ode aan de stad waar componisten als Ziryab en Bashir de wereld wisten te veroveren met hun ragfijne composities. Dit concert wordt verzorgd door Latif Obaidi. Samen met zijn ensemble richt hij zich op de rijke en complexe Iraakse maqam-traditie. Voor dit festival heeft Obaidi nieuwe composities ontwikkeld die hij samen met zijn ‘soulmate’ op de qanun, Jamil Al Asadi, zal presenteren - begeleid door een ritmisch schouwspel op de riq en darbuka. Samen met de befaamde zangers en tevens de moeder van Obaidi, Farida Mohammed Ali, brengen zij de klassiekers van de rijke Iraakse maqam traditie ten gehore.

Lees volledige beschrijving Verberg volledige beschrijving

Bagdad
Theatermaker Enkidu Khaled werd in 1985 in Bagdad geboren tijdens de oorlog tussen Irak en Iran. Hij werd cineast. De camera beschermde hem tegen de waanzin van het geweld. In 2007 ontvluchtte hij zijn stad. Schrijver en journalist Chris Keulemans groeide door het werk van zijn vader op in het Bagdad van de jaren zestig. Hij ontcijferde het spijkerschrift in de oudste bibliotheek ter wereld, leerde zwemmen op de sjieke Al-Wiyah Club en zwierf rond met bedoeïenkinderen uit de buurt. 

Keulemans en Khaled delen hun geboortegrond, maar toch is er een wereld van verschil.

Vorig jaar keerden ze allebei voor het eerst terug naar Bagdad en kwamen terug met een omgekeerde Sheherazade: zolang de moordenaar vertelt, blijft de luisteraar in leven. 

In deze documentaire theatervoorstelling wisselen de twee mannen beelden uit: zowel van schietpartijen en ontvoeringen in het chaotische Bagdad van 2005 als van de groene, welvarende stad van de jaren 60. Al vertellend bieden ze twee totaal verschillende perspectieven op een stad die gaandeweg leegbloedt. 

Vertellen ze de waarheid? Zijn hun herinneringen intact of vergiftigd door de harde gruwel? Bagdad gaat over jongens die op vlinders jagen en mannen die moorden, over de lichten langs de oevers van de Tigris en een krankzinnige kidnap in het Bagdad van vandaag, over pijn en het paradijs. 

Van en met: Chris Keulemans, Enkidu Khaled | Dramaturgie: Lara Staal | Video: Dhyaa Joda | Soundscape: Ata Güner | Artistiek adviseur: Joachim Robbrecht | Productie: Jamaa el Irakya, Frascati Producties en Monty.deze voorstelling heeft reeds plaatsgevonden

Prijzen:

1e rang  € 25.00
2e rang  € 20.00
MTK 10% korting prijs  € 22.50
CJP  € 18.75

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.
 

Terug naar vorige pagina