dinsdag 06 november
theater

The Tragedy of Slaughtervaart | try-out

Broedplaats Lely duur: 90 minuten (geen pauze) ​Theater de Meervaart ​ Meer en Vaart 300, Amsterdam, NL
locatietheater
Extra: na het optreden op 1 december kunnen bezoekers blijven zitten voor een nagesprek met Florian Hellwig en wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani.

Dood Paard | The Tragedy of Slaughtervaart | try-out

Een Shakespeareaanse tragedie over de verwikkelingen rond het roemruchte Slotervaartziekenhuis met in de hoofdrollen Aysel Erbudak, Jan Schram en het ziekenhuis zelf. Gespeeld in de aula van broedplaats LELY in Amsterdam Nieuw-West (naast station Lelylaan).

Het Slotervaartziekenhuis was in de jaren '70 een toonbeeld van vooruitgangsgeloof en gelijkheidsdenken. Een ziekenhuis waar het niet om geld of efficiency maar om mensen moest draaien.

Ironisch genoeg zou enkele decennia later juist het Slotervaartziekenhuis het eerste grote Nederlandse ziekenhuis worden dat in private handen kwam. En niet in de handen van zorgondernemers, maar in die van twee zakenmensen – de Noord-Hollandse vastgoedondernemer Jan Schram en de uit Turkije afkomstige flamboyante self-made woman Aysel Erbudak.

Zakelijk instinct, grote woorden en een flinke hoeveelheid geld bleken toch niet voldoende om van dit gezondheidszorgsprookje een succes te maken: na veel chicanes en gedoe kwam het Slotervaartziekenhuis in een steeds vrijere val terecht.

Voorafgaand aan de voorstelling kan er tussen 18:00 en 19:30 gegeten worden in Broedplaats Lely. Het eten wordt verzorgd door restaurant en cateraar Vicio il Mastropastaio, gespecialiseerd in de Siciliaanse keuken. Het eten wordt geserveerd in de ruimte van stichting MixTree. Bekijk hier het menu! Reserveren kan via 06-58738871 of per e-mail vicio.pastaio@gmail.com

Lees volledige beschrijving Verberg volledige beschrijving

'The Tragedy of Slaughtervaart' gebruikt deze geschiedenis om een breder verhaal te vertellen: een verhaal van kwetsbare idealen in een harde wereld, een verhaal over het hardnekkige geloof dat de dingen toch ánders kunnen dan hoe ze meestal gaan, een verhaal van goede bedoelingen die uit het oog worden verloren en ontluisterend cynisme dat er voor in de plaats komt.

Door: Ellen Goemans, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper, Ramses van den Hurk, Michael Yallop | Tekst: Rob de Graaf | Foto: Floyd Koster | objecten: Carmen Schabracq | In samenwerking met: De Meervaart, Frascati.

Kijk hier voor de route beschrijving naar Broedplaats LELY

Contextprogramma
Dramaturg, programmamaker en docent Dramaturgie, Theatergeschiedenis en Cultuurgeschiedenis Florian Hellwig organiseert een contextprogramma bij 'The Tragedy of Slaughtervaart'. Hiervoor worden filosofen, schrijvers, wetenschappers, ondernemers en politici uitgenodigd.

Tijdens de gesprekken komen onderwerpen als de privatisering van publieke diensten, de utopie van de vrije markt, het neoliberalisme en de geschiedenis van Nieuw-West aan bod. Elke week zal Florian één of meerdere gasten interviewen. Daarnaast zal hij op enkele dagen een contextuele inleiding geven.

Gasten:
Donderdag 8 november, 19:00 uur: Rob de Graaf, schrijver van The Tragedy of Slaughtervaart
Vrijdag 16 november, 19:00 uur: Sander Heijne, onderzoeksjournalist en historicus.
Zaterdag 17 november, 19:00 uur : Bas Soetenhorst & Jeroen Wester, schrijvers van De Kraak van het Slotervaartziekenhuis & de avonturen van Aysel Erbudak
Donderdag 22 november, 19:00 uur: Özan Gölpinar, schrijver en publicist.
Zaterdag 24 november, 19:00 uur: Hans Achterhuis, hoogleraar.

Meer informatie over de gasten en het contextprogramma vindt u hier.

Kijk op de website van The Tragedy of Slaughtervaart voor meer nieuws en achtergrondinformatie.

deze voorstelling heeft reeds plaatsgevonden

Prijzen:

1e rang  € 17.00
MTK 10% korting prijs  € 15.30
CJP  € 12.50

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.
 

Terug naar vorige pagina