Data en kaarten

Dagboek van een leeg bed

Mokhallad Rasem / Toneelhuis

Theater

Mokhallad Rasem: “Ieder van ons heeft een dagboek in zijn hoofd: feiten en gebeurtenissen die ons tekenen, details die we ons herinneren, geuren, kleuren, angsten en andere gevoelens. Ik vertrek vanuit mijn eigen levensverhaal dat ik ophang aan bepaalde feiten sinds mijn geboorte in 1981 in Bagdad, op het moment dat elders in de stad het alarm afgaat.”

Mokhallad Rasem verzamelt al twintig jaar persoonlijke notities: hij noteert dagelijks beelden die hem in zijn dromen verschijnen, of indrukken die zijn verbeelding binnen tuimelen vanuit de wereld rondom hem. Dat deed hij tijdens de oorlogen in Irak, maar ook tijdens zijn doortocht via Duitsland naar België als asielzoeker, en later als theatermaker. Het zijn korte en langere teksten in het Arabisch die hij nu aan elkaar smeedt tot één lang spreekgedicht.

De voorstelling is Arabisch gesproken, met Nederlands boventitelsMokhallad legt uit: "Ik schrijf mijn notities vanuit mijn gevoel. Ik wilde een keer niet over de taal hoeven nadenken. Wanneer ik in het Nederlands speel, speel ik in een geleende taal. Daarom doe ik het in mijn moedertaal. Het Arabisch is een rijke, muzikale en poëtische taal met veel synoniemen, veel associaties en veel mogelijkheden tot interpretatie."

Op toneel slechts een leeg bed, staand op een vloer van papier en foto’s, summier vertrekpunt voor een verhaal dat uitnodigt tot reflectie op het leven. 

“Mijn verhaal is niet per se boeiender dan dat van andere mensen, maar het kan misschien toegang geven tot gedachten en gevoelens die universeel herkenbaar zijn. Ik heb me vaak als een vis gevoeld die aanspoelt op het strand en spartelt tot het tij weer binnenkomt… Verwacht geen documentair verhaal, verwacht geen commentaar op politieke situaties, maar een reis door de metaforen van de Arabische taal die mijn moedertaal is.”
 

Lees verder

 

Blauwe zaal

Prijzen

1e rang 15.00
2e rang 10.00
MTK 10% korting 13.50
CJP 1e rang 11.25

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.

  “Met dit stuk levert hij een intimistisch kleinood af voor een wereld vol geweld.”
De Standaard


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief