Data en kaarten

GAS

Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel

Theater

Afgelopen najaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met ‘GAS’. “Groots theater over nationale tragedie”, kopte NRC Handelsblad (5 sterren). Trouw en de Volkskrant adviseerden dringend om naar Groningen af te reizen. Dat hoeft dus niet meer, nu de tintelende familiekroniek naar ons theater komt.

‘GAS’ is zo’n voorstelling waar alles op zijn plaats valt. IJzersterk acteerwerk en een inventieve tekst, die vol humor de maatschappelijke catastrofe verweeft met een indringend familiedrama van drie generaties Groningers.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt eigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Hierdoor raken de levens van zijn dochters en de mannen van de NAM onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Talkshow voorafgaand aan de voorstelling (GASTERTIJ DE TOEKOMST) 
Van 18:00-19:00 uur bent u van harte welkom om gratis Gasterij de Toekomst bij te wonen. Een informatieve talkshow over de gaswinning in Groningen, wat ging er mis in het Groningse aardbevingsdossier. Waarom is tot op de dag van vandaag geen van de betrokken partijen erin geslaagd de problemen op een doortastende  manier aan te pakken? 

Presentatie van Gasterij de Toekomst  is in handen van de journalistes Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsma die voor het NOS journaal onderzoek deden naar de gaswinning. De gasten worden door hen geïnterviewd.

Tjeerd Bischoff, schrijver van het toneelstuk GAS, zal vertellen over de totstandkoming van het stuk. Hoe verwerkte hij de geschiedenis in een aansprekend verhaal?  En welke opzienbarende informatie kon hij niet kwijt in zijn stuk? 
 

Over Toneelgroep Jan Vos
Na Mansholt en Koning van het Grasland bouwt Toneelgroep Jan Vos met ‘GAS’ verder aan reeks aansprekende, actuele voorstellingen. Rode draad zijn politieke keuzes uit het verleden, waar nu de wrange vruchten van worden geplukt. Na boterbergen, melkplassen en het verdwijnen van biodiversiteit, draait het in ‘GAS’ om scheuren in gevels, slepende procedures en onverkoopbare panden.

GAS is een aanstekelijk avondje bingewatchen, de voorstelling bestaat namelijk uit drie delen van een uur (excl. 2 pauzes)

Lees verder

 

Rode zaal

Extra bij deze voorstelling:

Voorgesprek

Deze voorstelling bevat een inleiding en wordt verzorgd door de regisseur, een muziekdeskundige of een theater/dansspecialist. Aanvang is 3 kwartier voor de voorstelling en aanmelden is niet nodig.

Prijzen

1e rang 27.50
2e rang 22.50
3e rang 17.50
3e rang 17.50
MTK 10% korting 24.75
CJP 1e rang 20.75

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.

  “Geestig en slim verweeft GAS de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama.”
NRC Handelsblad
  “De euforie en de welvaart, de angst en het verdriet: van het drama van de gaswinning is een Groningse Heimat gemaakt.”
de Volkskrant
  “Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo's van de tribune.”
Trouw
  “Gas is een schokkend meesterwerk... In het licht van de enorme energietransitie die ons te wachten staat zou iedereen deze voorstelling moeten zien.”
Theaterkrant
  “Geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, als één van de beste voorstellingen van dit seizoen”


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief