Data en kaarten

Jihad van Liefde

Met Mohammed Azaay & Amsterdams Andalusisch Orkest

Muziektheater
  • za 02 mei 19:30 uur
    Geannuleerd
  • zo 03 mei 19:30 uur
    Geannuleerd
  • ma 04 mei 21:00 uur
    Geannuleerd

Op instructie van de landelijke overheid zijn in verband met het coronavirus (COVID-19) alle activiteiten (voorstellingen, films, lessen, workshops en events) in ons theater t/m 31 mei geannuleerd. Ons theater is tot die tijd dan ook gesloten en telefonisch niet bereikbaar. 

Gelieve het vriendelijke verzoek geen contact met ons op te nemen. Wij nemen zelf contact op met iedereen die kaarten heeft gekocht voor voorstellingen tot die tijd.

We zullen in de komende periode contact opnemen met iedereen die kaarten geboekt heeft. Dit kan gezien de huidige omstandigheden langer duren dan u van ons gewend bent.

De Meervaart vraagt begrip voor de grote impact op de organisatie die dit besluit met zich meebrengt. Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is wordt deze zo snel mogelijk op de website geplaatst.

We verzoeken bezoekers om niet per e-mail om meer informatie te vragen.

Hartelijke groet,

Directie Meervaart

 

 

 

 

‘Jihad van Liefde’ is een muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek. David Van Reybrouck tekende daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. Deze metrochauffeur uit het Belgische Molenbeek verloor zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016.

Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct na de tragedie volgde.

Het indrukwekkende boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht. 

“Omdat jouw verhaal ook het mijne is.” Mohamed El Bachiri

De Meervaart brengt nu in samenwerking met George & Eran Producties en het Amsterdams Andalusisch Orkest dit belangwekkende boek op het toneel. Gespeeld door acteur Mohammed Azaay, is ‘Jihad van Liefde’ een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over een gewone man die – getroffen door het noodlot – zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Een bijzonder verhaal over liefde, pijn en verzoening.

Zie voor de volledige speellijst www.jihadvanliefde.nl

De ziel van het boek
Sarah Ringoet, de van oorsprong Vlaamse theatermaakster en -schrijfster die het boek vertaalt naar een theatertekst, werd getroffen door wat ze “de ziel van het boek” noemt. “Ik herken de taal die is gekozen om El Bachiri’s pijn te beschrijven. Afscheid en rouw zijn kernthema’s in mijn werk. Dat maakt het afstemmen op zijn binnenwereld op een vreemde manier natuurlijk voor mij." Dat ze bovendien een aantal jaar in Brussel woonde en werkte, helpt haar om  de juiste sfeer te treffen. Het verhaal is heel bijzonder, benadrukt Ringoet. “Hoe El Bachiri oproept tot een jihad van liefde, heeft heel veel mensen ontroerd en aan het denken gezet. Hij plaatst het begrip ‘jihad’ in een geweldloze context, wat nogal uniek is. Daarnaast zal het publiek zeker geraakt worden door zijn rauwe pijn die echt de ruimte krijgt.” 

Extra rondom | Voor- en nagesprek
Er is een vrijblijvend voorgesprek drie kwartier voorafgaand aan de voorstellingen en een speciaal ontwikkeld nagesprek in samenwerking met Amnesty International. Het voorgesprek start drie kwartier voorafgaand aan de optredens. Het nagesprek duurt ongeveer 30 minuten en wordt begeleid door een gespreksleider die hiervoor door de Meervaart en Amnesty International is opgeleid. In het nagesprek gaat u met andere bezoekers van de voorstelling in gesprek over de thema’s die in de voorstelling aan bod komen.

Tekst & bewerking: Sarah Ringoet Gebaseerd op: het boek ‘Een jihad van liefde’ van Mohamed El Bachiri, opgetekend door David Van Reybrouck uitgegeven door De Bezige Bij Muziek: Amsterdams Andalusisch Orkest (Dwight Breinburg, Ahmed El Maai en Abderrahim Semlali) Regie: Eran Ben Michaël (George & Eran Producties) Scenografie: “Silent Fragments of an Explosion…in the mind” door Kouwenhoven&Kranendonk Met: Mohammed Azaay Producent: Meervaart & Senf i.s.m. Amsterdams Andalusisch Orkest en George & Eran Producties Campagnebeeld & poster: Curly & Straight.

 

Lees verder

 

Blauwe zaal

Prijzen

1e rang 12.50
2e rang 7.50
MTK 10% korting 11.25
CJP 1e rang 9.25

Bovenstaande prijzen zijn exclusief € 1,50 boekingskosten per boeking.

  “Deze ‘Jihad van Liefde’ is een oprechte en hartverscheurend breekbare strijdkreet tegen wrok en onbegrip... dat je recht in het hart treft”
Trouw
  “In ‘Jihad van liefde’ worden haat en verdriet omgezet in een verhaal van liefde... dat verhaal is groots.”
NRC Handelsblad
  “Jihad van liefde is een schitterende mengeling van rouwbeklag, woede en loutering. Na de première zegt de echte Mohamed El Bachiri op het podium dat hij diep is geraakt.”
de Volkskrant
  “Dit verhaal met bijbelse proporties is van een zeldzame schoonheid… Eran Ben-Michaël regisseerde sober maar doeltreffend en zorgt, ook dankzij het voortreffelijke spel van Azaay, voor een zeer intense beleving.”
Scenes
  “Met de boekbewerking Jihad van liefde zetten regisseur Eran Ben-Michaël en schrijver Sarah Ringoet een aangrijpend verhaal op overtuigende wijze neer, met dank aan een fantastische hoofdrol van acteur Mohammed Azaay. ”
Theaterkrant (geeft geen sterren)
  “In een wereld van toenemende polarisatie is Jihad van de liefde een eilandje van barmhartigheid... Het zijn de beschrijvingen van het alledaagse waardoor de dreun binnenkomt.”
Het Parool (geeft geen sterren)


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief