Over ons

Meervaart

De Meervaart is een cultureel knooppunt waar publiek en makers met uiteenlopende achtergronden, smaakvoorkeuren en ambities met elkaar in contact komen. Het verbindt de buurt, de stad en de wijdere wereld met elkaar. Dit doet de Meervaart als podium, als broedkamer van talent, als centrum voor vrijetijdsbesteding, als plek voor sociaal-artistieke projecten en als kenniscentrum voor grootstedelijke podiumkunst.

We zoeken en presenteren hedendaagse verhalen. We breken door bestaande hokjes heen. Binnen projecten werken we zowel met commerciële als gesubsidieerde partijen, zowel lokaal gebonden als (inter)nationaal, mengen we de disciplines en maken we niet voor de hand liggende verbindingen tussen makers.

Vrijetijdsbesteding, educatie en talentontwikkeling
De ontwikkeling van cultureel bewustzijn is een onmisbaar element in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het draagt bij aan de vorming van smaak, identiteit, eigenwaarde en het vinden van een plaats in de wereld. Inspiratie, plezier en kennis die in een vroeg stadium zijn opgedaan helpen op latere leeftijd bij deelname aan het culturele leven. De Meervaart wil daarom zoveel mogelijk kinderen en jongeren kennis laten maken met de waarde en schoonheid van de podiumkunsten. Actieve, receptieve en reflectieve kunstparticipatie hoort vanaf jonge leeftijd een vanzelfsprekende optie te zijn.

Daarom biedt de Meervaart activiteiten aan voor kinderen en jongeren. Deze hebben verschillende motivaties voor hun deelname aan ons programma. Sommige komen puur voor ontspanning omdat ze plezier hebben in cultuur. Ze vormen een potentieel toekomstig publiek. Sommigen zijn nieuwsgierig, verlangen naar meer en vinden kunst belangrijk en willen worden uitgedaagd. Ze gaan een stap verder in de ontwikkeling van hun talent en vormen het toekomstig publiek én de toekomstige makers. Er is ook een groep nieuwe makers voor wie kunst een ambitie is. Zij willen hun stem vinden, hun vaardigheden uitbreiden en zoeken naar verbindingen met het werkveld. Een groep jongeren komt met ons aanbod in aanraking via de binnen schoolse activiteiten.

 

Meervaart Studio
Meervaart biedt activiteiten aan voor jongeren, onder de noemer Meervaart Studio. Het is dé plek waar Amsterdamse jongeren van 15 tot 25 jaar hun creatieve talent kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Klein begonnen als centrum voor jongeren uit Nieuw-West en uitgegroeid tot een onmisbare schakel in de keten van talentontwikkeling in Amsterdam. Het programma is multidisciplinair en bestaat uit korte workshopreeksen voor beginners en gevorderden, Labs, optredens, masterclasses en events zoals Kunstbende en Break A Leg.

Wij willen met onze activiteiten jong, cultureel divers talent de kans bieden om een portfolio op te bouwen waarmee ze eventueel kunnen doorstromen naar zowel een kunst/cultuur opleiding (MBO, HBO), als een baan in de creatieve sector.

Voor de Labs werken we samen met partners, zo is de Nederlandse Film Academie al jaren partner van het Film Lab, en FOAM van ons Foto Lab. Alle Labs worden afgesloten met een eindpresentatie op een passende plek in Amsterdam. Buiten onze eigen evenementen om, programmeren we veel van onze artiesten en DJ’s ook op festivals en in clubs zoals Paradiso, Bitterzoet, Melkweg, Club NYX en de Chicago Social Club. Tot slot worden jaarlijks diverse masterclasses en andere inspirerende events georganiseerd, zoals de Creatieve Industry Nights waar specialisten vertellen over hun vak. Deze events bieden de kans om te netwerken en andere creatieven te ontmoeten.

Overdag is Meervaart Studio geopend voor vrije repetities. Members kunnen gratis (inbegrepen bij het lesgeld) onbeperkt gebruikmaken van de ruimtes om zich zelfstandig of samen met andere deelnemers verder te ontwikkelen.

Meervaart Studio is er voor álle Amsterdamse jongeren tussen 15-25 jaar, dus ook als je nog nooit op het podium hebt gestaan ben je welkom om deel te nemen aan een introductie workshop. Aanmelden doe je HIER


MEERVAART STUDIO MEMBER SEPT 2022 T/M JULI 2023
Als member van Meervaart Studio krijg je de mogelijkheid tot het gebruik van oa. gratis oefenruimtes, filmapparatuur, DJ sets en de muziekstudio. Er zijn twee manieren om member te worden.

Je doet mee aan een workshop/project:
Als deelnemer van een workshop, project of productiegroep* word je automatisch Meervaart Studio member voor het gehele seizoen. Het lidmaatschap loopt van september 2022  t/m juli 2023. (* eenmalige masterclasses tellen niet mee). In deze gekke after corona tijden hebben we een uitzondering gemaakt voor alle deelnemer die van 1 januari t/m juni 2022 aan een workshop/lab hebben meegedaan, deze deelnemers hun membership is gratis verlengd t/m juli 2023. 

Je hebt in het verleden meegedaan aan een workshop/project:
Doe je niet meer mee aan een van de productiegroepen of volg je geen workshop meer maar wil je nog wel steeds gebruik maken van de faciliteiten van Meervaart Studio dan kan dat natuurlijk. Je koopt dan een los jaar membership twv. 40 euro, het lidmaatschap loopt van september 2022 t/m juli 2023.

 

<


Educatie: voortgezet onderwijs
Een grote hoeveelheid basisscholen bezoekt de binnenschoolse voorstellingen van de Meervaart. Bij iedere voorstelling biedt de Meervaart een educatief programma bestaande uit een inleiding, een workshop en soms een nagesprek in de klas. De thema’s van de voorstellingen zijn actueel en aansprekend voor (met name) scholieren uit Amsterdam-West. Dit is ook het geval bij voorstellingen voor het voortgezet onderwijs. Naast zulke ‘passieve’ (kijk- en luister)programma’s maakt de Meervaart actieve programma’s op maat. Dit doen wij vooral voor het lokale vmbo-onderwijs, maar ook voor basisscholen. De projecten De Speelvloer en Wereldverhalen zijn goede voorbeelden. LEES MEER

CONTACT:

Meervaart Studio 
Osdorpplein 6
1068 EL Amsterdam
T: 020-4107701 (beste via email te bereiken)
E: studio@meervaart.nl
 

CONTACT MEERVAART STUDIO:

Wendy de Vries
Coordinator Meervaart Studio (& Creatief Producent Meervaart)
E: wdevries@meervaart.nl
T: 020-4107701
Dinsdag & woensdag  (10:00 - 17:00 uur) 

Rianca van Dijk
Creatief Producent Meervaart Studio
E: rvandijk@meervaart.nl
T: 020-4107701 
Dinsdag, woensdag & donderdag (10:00 - 17:00 uur)

Dylan Bakker
Projectmedewerker Workshops Meervaart Studio
E: dbakker@meervaart.nl
T: 020-4107701 
Woendag & Vrijdag (10:00 - 17:00 uur)

Kora Valentic
Medewerker Events en Educatie voortgezet onderwijs
(o.a. Kunstbende Noord-Holland)
E: KValentic@meervaart.nl 
T: 020-4107425 
Maandag, dinsdag, donderdag & vrijdag (10:00-17:00 uur)